Skip to main content

Opleiding Gespecialiseerd Verpleegkundige NAH (Post HBO)

WZH Nieuw Berkendael start in samenwerking met AXON leertrajecten en Stichting ITON de opleiding ‘gespecialiseerd Verpleegkundige NAH’. Deze opleiding is speciaal opgezet om een verdiepingsslag te maken in het werken met mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel.

De gevolgen van hersenletsel zijn vaak zo complex dat voor elke patiënt een specifieke, individuele aanpak noodzakelijk is. Als verpleegkundige beschik je al over de nodige basisvaardigheden en kennis op het gebied van verpleging en verzorging, maar bij deze doelgroep is inzicht vereist in de specifieke gevolgen van hersenletsel om een goed zorgplan op te stellen. Met de opleiding krijgen verpleegkundigen die willen werken met NAH-patiënten hiervoor de juiste tools en informatie aangereikt.

De gespecialiseerde verpleegkundige NAH is in staat de regie te nemen in het opstellen en uitvoeren van een passend zorgplan, rekening houdend met alle (zowel directe als indirecte) gevolgen van het hersenletsel. Door afstemming met de diverse disciplines in het begeleidingsteam en met de uitvoerend verpleegkundigen, verzorgenden en begeleiders komt de gespecialiseerde verpleegkundige tot een adequaat zorgplan.

nah verpleegkundige kim 1

Kim Huising-Zuhr, al 8 jaar werkzaam als verpleegkundige geeft haar mening over de opleiding ‘Gespecialiseerd Verpleegkundige NAH ’: "door de juiste handvatten kun je cliënten beter begeleiden naar een zo comfortabel en geaccepteerd mogelijk leven". “Deze opleiding is heel waardevol en geeft de verdieping op deze specifieke doelgroep die nu onderbelicht is in regulier opleiding.“

Kan je wat meer vertellen over je loopbaan tot nu toe?
“Ik heb mijn opleiding gevolgd op Hogeschool Utrecht en ben na mijn afstuderen direct gestart als wijkverpleegkundige. Ik vond het leuk om mensen te leren kennen in hun eigen omgeving, maar miste wat diepgang en afwisseling in mijn werk. Na wat wisselingen in werkgevers ben ik in 2017 gestart bij WZH Nieuw Berkendael op de revalidatieafdeling. Vanaf de eerste dag heb ik dit als interessant en uitdagend ervaren, maar ook heel complex. Het werk is turbulent en vraagt heel veel diepgaande kennis en verschillende competenties.‘’

Waarom werk jij graag met mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel?
‘’De doelgroep is veelal jong. Elke dag is anders. Niet aangeboren hersenletsel doet heel veel met mensen op veel verschillende gebieden (cognitief, sociaal, maatschappelijk etc.), wat hun situatie heel complex maakt en vaak onbegrepen gedrag met zich mee brengt. Ook de familie heeft intensieve begeleiding nodig. Zij hebben net zo veel te verwerken omdat het leven van hun naaste ingrijpend veranderd door de gevolgen van NAH. Dit vereist, naast kennis over uiteenlopende onderwerpen zoals anatomie en psychologie, ook sociale skills.‘’

Waarom ben jij zo enthousiast over de specialistische opleiding NAH-verpleegkundige?
‘’Ik ben hier inmiddels 4 jaar werkzaam en ik heb veel geleerd over NAH, maar ik mis nog net een verdiepingsslag. Je leert op de reguliere opleiding wat de fysieke gevolgen zijn van hersenletsel, maar er valt nog zoveel te leren over de samenhang tussen dat specifieke hersenletsel en het gedrag wat hieruit voortvloeit. Je hebt vaak te maken met onbegrepen gedrag en boosheid, zowel bij cliënten als familieleden. Om dit (acceptatie)proces voor cliënt en familie goed te begeleiden en te weten in welke verschillende fases van dit proces ze zich bevinden, heb je de juiste kennis en vaardigheden nodig. En juist die kennis wordt aangeboden in de opleiding! Door de aangeboden handvatten kan jij je rol beter pakken en zal je je meer gesterkt voelen op de werkvloer. Het helpt jouw cliënten beter begrijpen en dus beter begeleiden naar een zo comfortabel en geaccepteerd mogelijk leven.‘’

Doelgroep

De opleiding is bestemd voor verpleegkundigen in de zorg voor mensen met niet aangeboren hersenletsel met enige praktijkervaring. Zij zijn minimaal een half jaar werkzaam in ziekenhuiszorg, revalidatie, de intramurale zorg of in de ambulante dienstverlening.

Praktische informatie opleiding

De opleiding is gestart in 2022; de eerste groep heeft de opleiding eind 2022 afgerond. Er zijn in 2023 weer plaatsen beschikbaar. Verspreid over een lesjaar wordt elke 14 dagen een dag cursus gegeven. WZH Nieuw Berkendael biedt hierin als NAH Expertisecentrum de unieke mogelijkheid om stage te lopen en het geleerde in praktijk te brengen. Als je de opleiding succesvol hebt afgesloten, ontvang je het Certificaat Gespecialiseerde Verpleegkundige NAH van het Nederlands Centrum Hersenletsel. De opleiding wordt geaccrediteerd door V&VN. Meer informatie staat op de website van Axon Leertrajecten.

Ben je al werkzaam bij WZH of wil je bij WZH komen werken om zo in aanmerking te komen voor de opleiding, neem dan contact op met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..