NAH+
Wat doet WZH Nieuw Berkendael als Regionaal Expertisecentrum NAH+?
WZH Nieuw Berkendael ontwikkelt zich tot een Regionaal Expertisecentrum (REC) voor mensen met NAH+. U heeft intensieve begeleiding en behandeling nodig ten gevolge van niet aangeboren hersenletsel, veroorzaakt door een ongeluk of medische aandoening, waarbij u extra begeleiding en zorg nodig heeft. Het gaat om een complexe combinatie van beperkingen, gedragsproblemen, aandoeningen en stoornissen die zowel psychisch-sociaal als somatisch kunnen zijn.
Ons REC heeft als doel om in samenwerking met andere zorgaanbieders binnen het zorglandschap van NAH+ in Nederland de hoogwaardige zorg te organiseren en verder te ontwikkelen. Hierbij staat de juiste zorg, die bij u past, op de juiste plek centraal. Dit betekent dat wij ons inzetten om mensen met NAH+ en hun naasten de ondersteuning te bieden die zij nodig hebben.
Voor meer informatie over NAH+ en het zorglandschap, kijk op Expertisenetwerk NAH+ en Zorglandschap NAH+.
Visie op NAH+ zorg, wat kunt u van ons verwachten?
In de zorg voor mensen met NAH+ gaan we in WZH Nieuw Berkendael uit van een persoonsgerichte zorg en benadering. Deze benadering komt tot uiting door zoveel mogelijk aan te sluiten bij de levensstijl van de cliënt en het leveren van een bijdrage aan de kwaliteit van leven. De zorg richt zich op de interactie tussen de persoon met NAH+ en de omgeving. Een voortdurende afstemming van wat de individuele cliënt NAH+ nodig heeft om optimaal te functioneren en een goede kwaliteit van leven te ervaren. De vraag is steeds: ‘Welk stukje van de puzzel moet je extra aandacht geven?’. De cliënt zelf staat daarbij centraal. Het is hiervoor noodzakelijk dat we weten wat hij belangrijk vindt. Dit doen we door ons te verdiepen in zijn achtergrond en de inbreng van de naasten zoveel mogelijk te betrekken bij onze manier van werken. De mens is meer dan de cliënt die zorg nodig heeft.
In de zorg en behandeling richten we ons op de ‘circle of influence’. Er is altijd sprake van een therapeutisch klimaat, waar voortdurend mediërende behandeling plaatsvindt. Doel van de behandeling en begeleiding is om het welzijn en functioneren te optimaliseren door mensen met NAH+ te ondersteunen bij het reguleren van hun emoties en gedrag. Zinvolle gespecialiseerde dagbesteding speelt een belangrijke rol in de structuur van het leven van de cliënt. Het ondersteunen in de omgang met anderen, deelname aan zinvolle activiteiten in WZH Nieuw Berkendael en het zo mogelijk participeren in de wijk/maatschappij zijn van groot belang in de zorg voor mensen met NAH+. Wij leren cliënten onder begeleiding op pad te gaan en te ervaren wat het is om onderdeel te zijn van de wijk/maatschappij. Ook ondersteuning van naasten maakt onderdeel uit van de NAH+ zorg.
Gespecialiseerd multidisciplinair zorg- en behandelteam
Ons REC NAH+ beschikt over een gespecialiseerd multidisciplinair zorg- en behandelteam onder verantwoordelijkheid van een specialist ouderengeneeskunde. De multidisciplinaire samenwerking vormt de kern van onze zorg en ondersteuning voor mensen met NAH+. Alle disciplines kijken vanuit hun eigen expertise naar de cliënt en zoeken de samenwerking om te komen tot de optimale zorg en ondersteuning van de cliënt. Het multidisciplinair zorg- en behandelteam bestaat uit:
- Specialist ouderengeneeskunde
- Psychiater
- Gedragsneuroloog
- GZ-psycholoog
- Paramedici (fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist)
- Verpleegkundigen (MBO/HBO), verzorgenden
- Agogisch begeleiders (HBO/MBO)
- Verpleegkundigen en verzorgenden opgeleid in complementaire zorg (gespecialiseerde dagbesteding)
- Kwaliteitsverpleegkundige (HBO)
- Vaktherapeut (beeldend/muziek/dans)
Multidisciplinaire samenwerking
We stellen de cliënt en onszelf continu de vragen: Wat heeft deze cliënt op dit moment nodig? Wat ervaart en beleeft de cliënt? Deze aanpak geldt ook voor de zorg voor mensen met NAH+. Wij werken volgens de handreiking goede zorg bij NAH+.
Het principe van persoonsgericht werken staat centraal in ons handelen. Dit betekent niet simpelweg doen wat de cliënt wil, maar juist zoeken naar de benadering en behandeling die op dat specifieke moment het meest geschikt is. We gaan daarbij op zoek naar de mogelijkheden, luisteren naar de cliënt en wegen dit af met haalbaarheid en veiligheid.
Het kennen van de cliënt vormt een essentieel aspect. We proberen te achterhalen wie hij/zij was vóór het letsel, en wat er sindsdien veranderd is. Welke thema's spelen er in zijn of haar leven? Wat is voor deze cliënt van belang? We proberen ook te begrijpen waar de cliënt zich bevindt in zijn of haar emotionele ontwikkeling, en hoe deze zich uit wanneer de spanning toeneemt. Door vroegtijdig signalen te herkennen, kunnen we adequaat handelen en de best mogelijke zorg bieden.
Advies en consultatie outreachende zorg
Vanuit het REC WZH Nieuw Berkendael delen we niet alleen onze uitgebreide kennis en expertise met zorgorganisaties, scholen en zorgprofessionals, maar bieden we ook outreachende zorg aan. Deze vorm van zorg is gericht op het versterken van samenwerking met professionals buiten ons expertisecentrum, door hen uit te rusten met de nodige kennis, advies, instructie en vaardigheden. Op deze manier worden zij ondersteund in het bieden van de zorg en begeleiding aan mensen met NAH+. Het doel van outreachende zorg is het verbeteren van de kwaliteit van leven en de leefsituatie van onze cliënten en hun naasten. Door onze specifieke expertise over te brengen aan de betrokken zorgprofessionals, blijft de kwaliteit van zorg en behandeling behouden binnen de vertrouwde omgeving van de cliënt.
Aanmelden voor Outreachende Zorg
Bent u geïnteresseerd in onze outreachende zorg? Meld u aan via dit aanmeldformulier.
Hoe komt u met ons in contact?
U kunt voor vragen of meer informatie mailen naar
WZH is samenwerkingspartner in het Expertisenetwerk NAH+
WZH maakt onderdeel van het Expertisenetwerk NAH+.