Skip to main content
In één klap

In één klap

Hoe is het om met Niet Aangeboren Hersenletsel te leven en hoe accepteer je die nieuwe versie van jezelf? Christine Kliphuis, die hersenletsel heeft opgelopen door een whiplash, doet haar verhaal.

Het gebeurde in 2014. Christine rijdt nietsvermoedend met haar auto naar haar werk, totdat er iemand voor het stoplicht achterop klapt. Haar hoofd zwiept alle kanten op en slaat hard tegen de hoofdsteun. Haar nek en achterhoofd doen pijn, maar nadat eenmaal de schadeformulieren zijn ingevuld en ze is gecheckt door de ambulance mag ze zelf verder rijden. Christine rijdt vol adrenaline nog even door naar haar werk en is in de veronderstelling dat morgen alles weer over is. Dit is helaas niet het geval.

Whiplash met hersenletsel als gevolg

Christine blijft de weken na het ongeluk klachten houden zoals een stijve nek, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, vermoeidheid en een vervelende piep in haar oren. Na een kort onderzoekje doet de huisarts uitspraak: ‘’Mevrouw, u heeft een whiplash. Hierdoor zijn allemaal microbloedinkjes ontstaan en genezing hiervan kost tijd . Blijf voorlopig maar thuis en doe rustig aan”. Hier houdt Christine zich aan en gaat op zoek naar specialisten die haar klachten kunnen behandelen. Een aantal maanden later is Christine dankzij een revalidatietraject en fysiotherapie fysiek aardig opgeknapt, maar ze blijft vergeetachtig, kan geen dingen meer tegelijk doen en is na een paar uur werken mentaal uitgeput. Maandenlang vraagt ze zich af wat er toch met haar aan de hand is. Na het meerdere malen aangeven van haar klachten wordt er één jaar na het ongeluk tóch een neuropsychologisch onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat Christine blijvend hersenletsel heeft opgelopen door de whiplash.

Erkenning

Voor Christine was de diagnose schokkend, maar gaf het haarzelf ook een stuk erkenning. De kenmerken van hersenletsel kwamen haar direct bekend voor. Hersenletsel geeft vaak problemen in de uitvoerende hersenfuncties zoals: plannen, structuur, overzicht houden, concentratie en geheugen. Teveel prikkels of veranderingen kunnen hierbij niet verwerkt worden en leiden tot verwarring. “Ikzelf wist al dat ik niet meer dezelfde persoon was, maar niemand zag iets aan me. Eindelijk wist ik en ook de buitenwereld dat ik dit niet zelf in de hand had. Deze diagnose gaf me een bepaald soort rust ”, vertelt Christine.

Acceptatie en omgaan met NAH

Er is flink wat veranderd voor Christine in haar werk- en privéleven. Zo kan ze niet snel meer schakelen of multitasken, is vergeetachtig en kan niet meer het afwisselende en intensieve werk doen dat ze voor het ongeluk deed. Ook haar favoriete hobby schrijven gaat een stuk langzamer dan haar eerdere boeken. In haar privéleven heeft het tijd gekost om weer aan elkaar te wennen. Christine legt uit: “Mijn gezin moest leren omgaan met de nieuwe ik. Zo wisten ze niet wat ik aankon en wanneer iets me te veel werd of gingen ze me juist heel erg ontzien in dingen die ik niet per se wilde. Voornamelijk het verdelen van mijn energie is nu moeilijk. Ik maak veel to-do lijstjes en moet alle dagen plannen. En dan plan ik niet alleen de momenten dat ik iets ga doen, maar ook de rustmomenten moeten ingeroosterd worden. Wanneer ik een afspraak met vrienden maak, geef ik altijd aan hoeveel uur ik op bezoek kom. Ook al heb ik het heel gezellig, ik ga toch weg. Want anders komt dit me de volgende dag duur te staan. Dan ben ik helemaal op omdat mijn energielevel uit balans is”.

Cover boek Plat

Ombuigen naar positiviteit

Christine: ‘’Ik ben niet blij wat me is overkomen en had het graag anders gewild, maar ik kan nu aardig goed omgaan met mijn nieuwe ik. Zo heb ik zelfs het boek ‘Klap’ geschreven waarin ik vertel over mijn ongeluk en mijn herstel. Het schrijven kostte me drie jaar, maar dat geeft niet. Met dit boek wil ik inzicht geven in wat iemand met NAH allemaal overkomt en wat je moet verwerken. Zo kunnen mantelzorgers en professionals zich meer inleven in mensen met hersenletsel en hoe je daarmee om moet gaan. Daarnaast wil ik met het boek laten zien dat je altijd weer een nieuwe vorm kan vinden als je de kracht hebt om toch weer het halfvolle glas te gaan zien ”.

WZH Nieuw Berkendael

Christine is vijf jaar onafhankelijk klachtenbemiddelaar geweest bij WZH, o.a. in Nieuw Berkendael. WZH Nieuw Berkendael is gespecialiseerd in de zorg voor en begeleiding van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), neurologische aandoeningen en bewustzijnsstoornissen na coma.
WZH heeft diep respect voor de wilskracht van Christine en waardeert haar inzet voor betere erkenning en begeleiding voor mensen met NAH.

Het boek ‘’Klap’’ van Christine Kliphuis is via de boekhandel en online te bestellen, ook als e-book. Zie haar info christinekliphuis.nl. Voor meer informatie over WZH Nieuw Berkendael kunt u ons bereiken via 070-7561800 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..