Richard Spraakman, locatiemanager van WZH Prinsenhof, was te gast bij de podcast ‘Mag ik je kussen?’, een initiatief van VVT Werkt aan Morgen om over mantelzorg te praten.
‘Mantelzorg wordt gebruikt als een soort diagnose, maar mantelzorg is iets ongelofelijk moois om te doen.’
Richard is mantelzorger voor zijn moeder. Dankzij zijn functie als locatiemanager en mantelzorger kan hij zijn ervaringen op de werkvloer toepassen in zijn privé leven, en ook juist andersom.
Richard benoemt een aantal punten die grote impact kunnen maken op de informele zorg. Zo benoemt hij hoe de zorg in Scandinavie wordt geregeld, maar ook het concept van mantelschapsverlof. Er zijn de laatste jaren veel stappen gemaakt op het gebied van o.a. ouderschapsverlof. Misschien kan mantelschapsverlof een uitkomst bieden, ‘hoe mooi zou dat zijn?’
De nadruk ligt de laatste jaren erg op zo lang mogelijk thuis als kan. Maar ‘niet altijd is zo lang mogelijk thuis ook zo goed mogelijk thuis,’ aldus Richard. We moeten op het welzijn van alle betrokkenen blijven letten.
Wout van Wengerden, documentairemaker en co-host van de podcast, noemt mantelzorg iets wat voor hem ‘hopelijk nog even ver weg is.’ Hier haakt Richard mooi op aan door te benoemen dat mantelzorg ‘iets ongelofelijk moois’ is en dat het wordt gebruikt ‘als een soort diagnose.’ We moeten inzien dat mantelzorger zijn mooi is om te doen.
Het is en blijft belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven, zowel op als buiten de werkvloer. Maak bespreekbaar met al je collega’s wat je op dat moment wel en wat je dan even niet kan; je ‘werkvermorgen.’ Zo kunnen we gaan naar een geven en nemen situatie waarin iedereen elkaar ondersteunt.
Benieuwd geworden naar de podcastaflevering? Beluister hem hier: https://bit.ly/4hKWaXw (aflevering 3).
Deel dit artikel