Voorstelling Het Sneeuwt in de Kamer bij WZH
De voorstelling van het Huis van Vervoering belicht het thema dementie vanuit vier perspectieven: de persoon met dementie, de naaste, de verzorger en als vierde dementie zelf. Hoe bereik je elkaar vanuit deze verschillende belevingswerelden?
De voorstelling gaat over de menselijke verlangens tussen weggaan en blijven. Over vertrouwen, praten met vogels en serieus genomen worden. Een muzikale, fantasievolle en poëtische voorstelling met een hoopvolle blik op het thema dementie. De voorstelling heeft gezorgd voor een lach en een traan. Na afloop van de voorstelling heeft er telkens een dialoog plaatsgevonden tussen de spelers en de bezoekers van de voorstelling. Hieronder een greep uit de reacties.
Het bericht gaat onder de foto verder.
Mantelzorger: “Ik vind het heel moeilijk dat ik pas weet wat een goede benadering is nadat ik het eerst fout heb gedaan’’.
Mantelzorger: “Je houdt nog enorm veel van de persoon zoals iemand was. Het vraagt om aanpassingen om ook ditzelfde gevoel te hebben voor de persoon die nu te maken heeft met dementie.”
Bewoner met dementie: “Het zijn twee hele andere werelden. Mensen doen hun best, maar zullen nooit weten hoe het voor mij is om dementie te hebben. Ik praat wel met mensen, maar ik heb geen gesprek meer, dat lukt mij gewoon niet meer.”
Mantelzorger: “Ik heb heel veel bewondering voor de zorgmedewerkers, hun empathie, geduld en liefdevolle benadering.”
Dochter van ouder met dementie: “Ik kom nog vaak op bezoek bij mijn vader, maar mijn broers vinden dit heel lastig. Ze vinden het heel moeilijk onze vader zo te zien.”
Mantelzorger/ dochter van ouder met dementie: “Dementie heeft ook mooie kanten. Vroeger had ik geen goede band met mijn moeder. Nu ze dementie heeft, is ze veel liever geworden. Ik geniet nu echt van onze band en ga heel graag bij haar op bezoek. Voor mij is dit een hele waardevolle tijd samen met mijn moeder.”
In mei 2022 is WZH betrokken geweest bij de voorbereidingen van de toneelvoorstelling over dementie. Huis van Vervoering, dé broedplaats voor podiumkunst voor alle 55+’ers van uit Den Haag en omstreken, is op zoek gegaan naar een positieve(re) benadering van dementie. Voor WZH is dit een uitgelezen kans geweest om praktijkvoorbeelden te laten zien en hierover te vertellen. WZH kijkt terug op een geweldige co-creatie en hoopt in de toekomst op nog meer uitwisseling.
Fotografie: behindthestill
Deel dit artikel