Skip to main content

Ethische dilemma’s bij dementie

Tim van Iersel is geestelijk verzorger bij WZH. Recent verscheen zijn boek 'Dilemma's bij dementie: waarden wegen voor goede zorg', dit boek bespreekt dilemma's in de zorg voor mensen met dementie in de thuissituaties en in het verpleeghuis.

Wat moet u doen als iemand met dementie altijd overtuigd vegetariër is geweest, maar nu vlees wil eten? Hoe gaat u om met een bewoner met dementie die niet gewassen wil worden? Wat moet u doen als iemand met dementie slikproblemen heeft, maar de familie wil absoluut geen gemalen voedsel geven, omdat dit 'mensonwaardig' is?

Dilemma's bij dementie komen dagelijks voor, zowel voor de persoon met dementie en de naasten, als voor professionals. WZH heeft hierin expertise opgebouwd en deelt deze via lezingen, trainingen en workshops. Deze zijn op maat aan te passen aan de doelgroep waarvoor het bedoeld is. U leert welke dilemma’s bij dementie veelvuldig voorkomen en hoe u hiermee in de praktijk kunt omgaan. Daarvoor ontvangt u concrete handvatten. Professionals leren daarbij het hanteren van een Ethisch of Moreel Beraad, om in multidisciplinaire teams met dilemma’s om te gaan.