Skip to main content

WZH Oosterheem

Dynamische verlichting

Dynamische verlichting is een voor Nederland uniek therapeutisch lichtsysteem dat meegaat met het ritme van de dag. Het bootst het natuurlijke daglichtverloop na en zorgt daardoor voor een stabiel waak- en slaapritme en beter zicht.

 

Biologische klok

Onze biologische klok wordt geregeld door de invloed van licht. In een donkere omgeving stuurt de biologische klok een signaal naar de hersenen om het slaaphormoon melatonine aan te maken. Wanneer er voldoende (blauw) licht is, stuurt onze biologische klok een signaal naar de hersenen om het slaaphormoon af te breken, waardoor we wakker blijven. De ideale situatie is dat u overdag voldoende (blauw) licht ontvangt en in de avond veel duisternis (warm gekleurd licht). Zoals dit ook buiten gebeurt.

Beter zicht

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat naarmate we ouder worden, we een hoog lichtniveau nodig hebben om goed te kunnen waarnemen. Gemiddeld hebben mensen boven de vijfenzestig jaar vier tot vijf keer meer licht nodig dan een persoon van dertig jaar.

oosterheem huiskamer kleinschalig wonen dynamische verlichting

Een aanpassing van het licht zorgt voor:

  • betere herkenning van familie en personeel;
  • betere herkenning van de omgeving;
  • minder valincidenten door beter zicht;
  • minder angst en onrust onder bewoners.

In WZH Oosterheem zorgen we op het juiste moment van de dag voor een bepaalde kleur licht die past bij de biologische klok. In de ochtend en middag meer blauw licht en in de namiddag meer warm licht. In de middag wordt een rustmoment ingebouwd. Het effect is dat veel cliënten een middagdutje doen. De veranderingen in de verlichting verlopen geleidelijk.