Skip to main content

Leren bij dementie

Door de ziekte heeft degene met dementie en zijn of haar omgeving steeds meer te maken met achteruitgang en beperking. Ondanks deze beperkingen zijn er ook mogelijkheden, bijvoorbeeld ter verbetering van de communicatie of het aanleren van vaardigheden.

Bij mensen met dementie zijn er ondanks de ziekte nog altijd mogelijkheden om te leren. Bij het aanleren van nieuwe vaardigheden of vaardigheden die verloren zijn gegaan kan gebruikt worden gemaakt van methodes als ‘foutloos leren’. Daarnaast kunnen bepaalde delen in het geheugen bij mensen met dementie nog wel worden aangesproken, zoals de emotie, het associatievermogen en routines.

WZH heeft in de afgelopen jaren aan diverse projecten meegewerkt op het gebied van leren bij dementie.

Denk in mogelijkheden

Zo ook het verhaal van meneer de Baat. Hij leerde ondanks zijn dementie zelfstandig de weg naar het restaurant beneden te lopen. ’’Ik heb nu echt wel een beetje vrijheid hier". Lees of bekijk hoe de heer De Baat dit heeft geleerd.

Eind 2016 is een mooi artikel verschenen in Ergotherapie Magazine, geschreven door verschillende ergotherapeuten van WZH met medewerking van het lectoraat psychogeriatrie van de Haagse Hogeschool.

Lees het artikel 'Oude routines, nieuwe vaardigheden'