Skip to main content

Wat is Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)?

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is een verzamelnaam voor letsel aan de hersenen die ontstaan is na de geboorte. Deze beschadiging kan komen door bijvoorbeeld een ongeval, herseninfarct, zuurstofgebrek of een ziekte. WZH is gespecialiseerd in zorg voor volwassenen vanaf 18 jaar met NAH.

Bij NAH kunt u denken aan hersenletsel ontstaan door:

  • Beroerte, herseninfarct, hersenbloeding of bloedprop in de hersenen (CVA)
  • Epilepsie
  • Infectie van de hersenen of hersenvliezen
  • Als gevolg van neurologische aandoeningen zoals Parkinson en Mutilple Sclerose
  • Hersentumor
  • Vergiftiging door rook, drank of drugs
  • Ongelukken, bijvoorbeeld in het verkeer
  • Zuurstofgebrek als gevolg van hartstilstand, bijna-verdrinking, afsluiting luchtpijp of ongelukken/complicaties bij operaties
    Geweld

Problemen en veranderingen bij NAH

De werking van de hersenen is complex en luistert nauw. Daardoor zijn ze zeer kwetsbaar. Als een gedeelte van de functies uitvalt kunnen er problemen ontstaan met bijvoorbeeld de ademhaling, beweging, de bloeddruk en praten. Maar ook logisch denken of fantaseren kan problemen opleveren. Vaak is het ook moeilijk te zeggen welke problemen er optreden. Want bij iedereen kan hersenletsel anders verlopen. Niets is meer vanzelfsprekend en veel is onvoorspelbaar geworden.

Vaak moet iemand opnieuw leren lopen, fietsen en/of praten. Ook komt het voor dat er delen in de hersenen zijn beschadigd die niet meer hersteld kunnen worden waardoor de persoonlijkheid is veranderd en iemand emotioneel anders reageert. Door dit alles raakt iemand de grip op zichzelf en op zijn leven kwijt. Behalve lichamelijke problemen treden er dan ook meestal sociale en psychische problemen op.

Contact en meer informatie

Wilt u meer informatie over de specialistische NAH-zorg van WZH? Bel onze Klantbemiddeling Centraal: 070 - 756 16 00 of vul het contactformulier in.

De volgende woonzorgcentra van WZH bieden specialistische zorg voor mensen met NAH: