Skip to main content

Wat is dementie?

We vergeten allemaal wel eens wat. Zeker als we ouder worden. Maar vergeetachtigheid is niet automatisch dementie en dementie is meer dan vergeetachtigheid.

Dementie is eigenlijk een verzamelnaam voor ruim vijftig verschillende ziektes. Eén van de bekendste vormen is de ziekte van Alzheimer.

Er kan sprake zijn van dementie wanneer u dingen vergeet die kortgeleden zijn gebeurd of gezegd. Maar veelal zijn er bij dementie meerdere kenmerken die van invloed zijn op uw dagelijkse leven. Bijvoorbeeld de weg niet meer kunnen vinden in een vertrouwde omgeving, uw vermogen om zaken goed te plannen of zoekgeraakte spullen terugvinden op vreemde plaatsen.

Vormen van dementie

Voorbeelden van dementie zijn de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie. Op de website van de patiëntenorganisatie Alzheimer Nederland kunt u meer informatie vinden over deze verschillende ziektes. Met Villa Dementia of de Alzheimer Experience kunt u de wereld door de ogen van iemand met Alzheimer beleven.

Maakt u zich zorgen?

U kunt een online test doen als u zich zorgen maakt over uw geheugen of het geheugen van iemand anders. Deze test is niet bedoeld om de diagnose dementie te stellen of uit te sluiten. Neem altijd contact op met uw huisarts wanneer u twijfelt.

 Contact en informatie

Heeft u contact gehad met de huisarts, maak dan een afspraak maken met één van onze wijkperpleegkundigen via onze Klantbemiddeling Centraal: 070-7561600 of het contactformulier.

Wij ondersteunen u met specialistische zorg. In elke fase en bij elke vorm van dementie. Van thuiszorg en dagactiviteiten tot aan kleinschalig wonen met dementie.