Skip to main content

Over de zorg van morgen – ‘Mag ik je kussen?’

3 september 2024

Medewerkers, vrijwilligers, cliënten en mantelzorgers bezoeken theatervoorstelling ‘Mag ik je kussen?’ over de zorg van morgen.

Patricia Huijbregts, bestuurder van WZH: “Om in de toekomst voldoende zorg te kunnen bieden, moeten we als samenleving onze krachten bundelen en samen bijdragen aan oplossingen voor de zorg. Met ‘Mag ik je kussen?’ willen we iedereen die hierin een rol kan vervullen hiervan bewust maken en het gesprek erover aanjagen.”

Hoe ziet de toekomst van de ouderenzorg eruit met een tekort aan medewerkers en een toenemende vraag naar zorg? En voor welke moeilijke keuzes komen zorgprofessionals en familieleden dagelijks te staan? Daarover gaat de voorstelling ‘Mag ik je kussen?’, gespeeld door het gerenommeerde theatergezelschap TheaterMakers Radio Kootwijk en deze weken te zien in theater Warenar in Wassenaar voor medewerkers, vrijwilligers, cliënten en mantelzorgers van WoonZorgcentra Haaglanden (WZH).

Op initiatief van WZH zijn ook stakeholders uit de regio uitgenodigd voor deze eerlijke en uitdagende voorstelling over de zorg van morgen. Dit zijn stakeholders die te maken hebben met de uitdagingen in de ouderenzorg zoals gemeentes uit de regio Haaglanden, financiers, woningcorporaties, eerste- en tweedelijnszorg en andere partijen. Aan de hand van een interactief programma gaan deze partijen in gesprek over de gezamenlijke aanpak die nodig is voor de ouderenzorg.

Graag nodigen we je bij deze uit om bij de voorstelling en het nagesprek op 10 september aanwezig te zijn. Het programma begint om 19.15 uur, om 19.45 uur begint de theatervoorstelling, aansluitend is het nagesprek en de avond eindigt om 22.00 uur. Aanmelden kan via Mandy Lagendijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Over de voorstelling

De voorstelling maakt deel uit van het landelijk programma Over Morgen, dat in dialoog zoekt naar baanbrekende ideeën voor de zorg van morgen. Het stuk gaat over een alleenstaande man met dementie, zijn dochter die de hele wereld over reist en het zorgteam dat om hen heen staat. Op een herkenbare en invoelbare wijze laat de voorstelling zien dat de zorg er alles aan doet om de man overeind te houden, maar ook tegen grenzen aan loopt. ‘Mag ik je kussen?’ toont een eerlijk beeld van waar zorgorganisaties en hun medewerkers tegenaan lopen en geeft ze erkenning en waardering voor het werk dat zij doen.

Sinds 3 februari 2023 is de voorstelling al zo’n vierhonderd keer gespeeld, voor ruim veertigduizend VVT-medewerkers (verpleging, verzorging en thuiszorg) van circa 540 verschillende organisaties in Nederland. Een veelgehoorde reactie was: 'iedereen zou dit moeten zien, ook mensen buiten de zorg maken deel uit van de oplossing!' Om het gesprek over de toekomst van ouderenzorg breder te voeren, organiseert Over Morgen aankomend theaterseizoen ook voorstellingen voor stakeholders van de zorg in de regio.

Nagesprek over de zorg van de toekomst

Na afloop van de voorstelling vindt er een nagesprek plaats tussen de aanwezigen en experts uit de regio op drie verschillende thema’s. Het doel is om verbinding te leggen, waar mogelijk samenwerking te vinden en te verbeteren. Een van de thema’s die in Wassenaar ter sprake komt is wonen, waarbij Annemarie Baas-Braun, manager vastgoed bij WZH, het gesprek aangaat over toekomstbestendig wonen.

Annemarie Baas-Braun: “Het is van belang dat we het gesprek voeren over hoe we samen een situatie creëren waarin woon- en zorgfuncties gecombineerd worden, bij voorkeur op bestaande locaties in de wijk. Deel van een toekomstbestendig woonzorgconcept zijn communities in de buurt, waarbij mensen naar elkaar omkijken en langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Zorg is breder dan alleen de formele zorg. Oók betrokkenheid en het organiseren van sociale activiteiten, zoals een diner of spelletjesavond, zijn van groot belang. Verschillende partijen kunnen hieraan bijdragen, zoals de woningbouwcorporatie, de lokale vereniging, de fysiotherapeut en jongeren in de buurt. Het is daarom belangrijk dat we op 10 september samen om tafel zitten om dit maatschappelijk vraagstuk, waar iedereen een rol in kan vervullen, met elkaar te bespreken.”

Perskit

WoonZorgcentra Haaglanden (WZH)

WZH is specialist in ouderenzorg en niet-aangeboren hersenletsel. Met 14 woonzorgcentra, thuiszorg en meerdere woonzorgprojecten in de regio Haaglanden is WZH op het gebied van ouderenzorg één van de grotere organisaties in de regio. WZH haalde theatervoorstelling 'Mag ik je kussen?' van het programma Over Morgen naar de regio om het gesprek aan te jagen over de zorg van morgen. Er vindt een serie voorstellingen plaats waar zorgmedewerkers, mantelzorgers en cliënten naar toe gaan. WZH heeft voor 10 september óók stakeholders uit de regio uitgenodigd voor een bezoek aan de voorstelling en het nagesprek over de gezamenlijke opgave voor de zorg van morgen.

Programma Over Morgen

De theatervoorstelling ‘Mag ik je kussen?’ is onderdeel van het landelijke programma Over Morgen. Over Morgen zoekt in dialoog met de sector en de samenleving naar oplossingen voor de zorg van morgen. Met kennis, campagnes en programma’s motiveert en activeert het programma zorgmedewerkers, zorgorganisaties, de sector en het grote publiek.

Het programma is een initiatief van A+O VVT, een samenwerkingsverband van werkgeversorganisaties ActiZ, Zorgthuisnl en vakbonden FNV, CNV, Nu ’91 en FBZ en wordt medegefinancierd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanuit de subsidie Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU).

Meer informatie op www.vvtwerktaanmorgen.nl

TheaterMakers Radio Kootwijk

TheaterMakers Radio Kootwijk maakt spraakmakende theatervoorstellingen, vaak op het snijvlak van werk, leven en liefde. Uniek aan hun werkwijze is dat ze confronterende en vaak inspirerende voorstellingen maken die een gesprek willen losmaken binnen organisaties en sectoren over de essentie van wat hen te doen staat. Voorstellingen met impact die de inspiratiebron vormen voor het openhartige gesprek. www.tmrk.nl.

Praat vandaag over morgen

De campagne 'Praat vandaag over morgen' vanuit het Ministerie van VWS is gericht op de maatschappelijke dialoog over de zorg van morgen. Deze richt zich op burgers in de leeftijdsgroep van 60-75 jaar om het gesprek op gang te brengen over hoe je het ouder worden wilt inrichten. Onderdeel van deze campagne zijn ook regionale initiatieven die zich richten op de lokale contexten en netwerken. Deze campagne gebruikt hetzelfde logo als het programma Over Morgen.

www.praatvandaagovermorgen.nl

Voor meer informatie:

Contactgegevens WoonZorgcentra Haaglanden
Mandy Lagendijk (Bestuurssecretaris) 
M: 06-22386411
W: www.wzh.nl
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel dit artikel