Skip to main content

Tour d’Amour: Een belangrijke stap naar bewustwording en inclusie bij WZH

20 augustus 2024

Het is belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en liefhebben wie hij, zij of hen wil. Daarom nodigde WZH Eveline van de Putte uit.

Eveline, schrijfster van "Stormachtig Stil" en "Nieuwe Namen", nam ons met haar Tour d’Amour mee in de wereld van LHBTIQ+-ouderen. In de praktijk blijkt namelijk dat deze groep ouderen niet altijd even zichtbaar is in het woonzorgcentrum.

Uitdagingen voor LHBTIQ+-ouderen

Het lied "Heb het leven lief en wees niet bang," een van de eerste liederen die zanger Tom de Jong tijdens de Tour zong, zette de toon. Al snel werd , onder andere aan de hand van het indrukwekkende levensverhaal van Remke Verdegem (voorzitter van Transgender Netwerk) en ouderen uit de boeken van Eveline, duidelijk dat dit niet een vanzelfsprekendheid is. LHBTIQ+-ouderen zijn opgegroeid in een tijd waarin ze niet vrij over hun gevoelens konden praten, geen uitgesproken rolmodellen hadden of toegang hadden tot informatiekanalen zoals internet. Dit maakt dat ze ook nu nog niet altijd durven uit te komen voor wie ze ten diepste zijn en liefhebben.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.afbeelding 3 copy

Het belang van veiligheid en openheid

Naar aanleiding van de indrukwekkende en aangrijpende verhalen die gedeeld werden, werd er stilgestaan bij de vraag: hoe veilig voelen wij onszelf om te zijn wie we zijn? En wat doe je als je merkt dat iemand niet durft te praten over zijn seksuele geaardheid of als er vervelende opmerkingen over worden gemaakt? De conclusie was: het is belangrijk dat we het gesprek blijven aangaan over waarom iemand bepaalde dingen zegt, dat we elkaar aanspreken op dingen die niet acceptabel zijn en dat we tegelijkertijd nieuwsgierig en respectvol blijven naar wie de ander als mens is. Blijvend bewustwording creëren is ook belangrijk.

Concrete Acties voor Meer Inclusie

In het publiek ontstonden mooie ideeën. Want duidelijk werd wel: het moet niet alleen bij deze bijeenkomst blijven. Een aantal deelnemers gaf bijvoorbeeld aan levensverhalen uit het boek van Eveline te willen voorlezen aan collega’s en bewoners om het gesprek met elkaar aan te gaan. Een andere deelnemer nam zich voor om de Tour ook naar zijn locatie te halen. Ook het uitdelen van een regenboogspeldje en het ophangen van de PRIDE-vlag bleek voor de LHBTIQ+-gemeenschap belangrijke tekenen van steun te zijn en een opening te bieden naar de ander om zichtbaar te zijn in wie je bent.

Tour d’Amour: Meer dan een Middag Verhalen en Muziek

De voorstelling Tour d’Amour was meer dan alleen een middag vol verhalen en muziek; het was een belangrijke stap in het vergroten van bewustzijn en begrip voor LHBTIQ+-ouderen binnen WZH, met een extra betekenisvolle link naar Pride.

afbeelding

Deel dit artikel